Hae
Stuff About

Kun voimat loppuvat – työuupumus ei ole leikin asia

Joitakin kuukausia sitten julkaisin LinkedInissä postauksen, jossa ihmettelin, miksi työnarkomaaneja ihaillaan niin paljon. Ahkeruus ja periksiantamattomuus, sekä se, että pystyy aina antamaan työssä 110 prosenttia itsestään, ovat ihailtuja ominaisuuksia. Joskus itsekin ajattelin näin, mutta kokemuksen myötä olen tajunnut, että ne paatuneimmatkin työmyyrät romahtavat joskus. Ihminen ei ole kone ja jos ei tajua koskaan itse hiljentää tahtia, keho tai mieli kyllä pakottaa hidastamaan ennemmin tai myöhemmin. Tänään aiheena siis työuupumus.

Nykyään ihailen ihmisiä, jotka osaavat priorisoida ja laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Uralla voi menestyä tappamatta itseään työllä.

Työuupumus yhä useamman ongelma

Olen hieman huolestunut vallitsevasta kulttuurista, jossa pitäisi painaa ylitöitä, osata viiden ihmisen hommat yhdessä positiossa yhden ihmisen palkalla ja olla jatkuvasti tavoitettavissa. Yhä useammalla on korkeat uratavoitteet, eikä vähempi riitä. Päivän aikana tulee jatkuvia ärsykkeitä joka suunnasta ja puhelin kädessä ollaan aamusta iltaan. En yhtään ihmettele, että keskittymiskyky on monilla surkea, mieli on rauhaton ja stressi painaa päälle.

Uupumus on aina monen asian summa – siksi onkin ehkä hieman harhaanjohtajaa puhua pelkästään työuupumuksesta. Toki joissakin tapauksissa pelkkä työ saattaa ajaa ihmisen uupumuksen partaalle, mutta usein siihen vaikuttavat monet muutkin tekijät. Kun töissä on kiire ja stressaavaa, terveellinen syöminen ja liikunnan harrastaminen unohtuvat. Perheelle ja ystäville on vähemmän aikaa. Yöunet häiriintyvät. Kasvanut stressi voi saada aikaan myös unohtelua ja alisuoriutumista töissä. Soppa on valmis.

Työuupumus, Stuff about

Työssä uupuminen ei ole häpeä

Uupumuksesta ei ole helppoa välttämättä puhua. Asia herättää uupuneessa usein syyllisyyttä ja epäonnistumisen tunteita: Miksi en suoriudu? Miksi en jaksa? Miten kaikki muut jaksavat, mutta minä en? Koen, että työuupumuksella – uupumuksella ylipäätänsä, sekä muilla henkisillä ongelmilla on edelleen stigmansa ja ennakkoluulonsa. Jos jalka on murtunut, ei kukaan stressaa, katkeaako hänen uransa siihen (paitsi ehkä urheilussa), mutta jos on burnoutissa, moni pelkää, miten se vaikuttaa uraan ja mitä muut ajattelevat. Siinä tilanteessa kannattaa kuitenkin miettiä vain itseään ja omaa toipumistaan – se on kaikista olennaisin asia silloin.

Vaikka joskus olisi uupunut, se ei tarkoita, etteikö siitä toipuisi. Kaikesta voi selvitä ja usein työuupumus opettaa myös armollisuutta itseään kohtaan. On opittava vetämään rajat ja sanomaan ei. Mikään työ ei ole niin tärkeä, että oma terveys kannattaisi riskeerata.

Miksi työuupumuksesta pitää puhua?

Itselläni ei mitään totaalista uupumista ole koskaan tullut, mutta kyllä viimeiset vuodet ovat olleet aika työntäyteisiä – varsinkin tämä 2018. Töitä on tullut tehtyä melkein joka päivä ja kyllähän sen tyhmäkin tajuaa, ettei moinen tahti voi jatkua ikuisesti. Nyt pari viimeistä viikkoa olenkin pitänyt viikonloput vapaina, mikä on tuntunut todella luksukselta. Itse pyrinkin siitä work hard -ajattelusta work smart -ajattelun suuntaan. Se on huomattavasti pitkäjänteisempää, terveellisempää ja nimensä mukaisesti myös fiksumpaa tekemistä. Toki ajoittaisia kovia työrupeamia tulee jokaiselle, mutta jos ne työrupeamat jatkuvat viikoista, kuukausista ja vuodesta toiseen, asiaan olisi hyvä tullsi muutos.

Syy miksi kirjoitan tästä on se, että haluan ihmisten heräävän huolehtimaan omasta jaksamisestaan jo ennen pahempaa uupumista. Ennaltaehkäisy ja hyvinvoinnin ylläpitäminen on helpompaa kuin totaalisen rikkinäisen ja uupumuksen takia sairastuneen ihmisen korjaaminen.

Työuupumus on myös aiheena tämän viikon podcastissa. Jaksossa on vieraana täältä Vaikuttajamediastakin tuttu bloggaaja Eveliina Ylönen, joka kertoo oman tarinansa työssä uupumisesta, toipumisesta ja oman jutun löytämisestä. Jutellaan jaksossa myös siitä, miksi niin moni uupuu tänä päivänä ja miten uupumusta voi ehkäistä.

Tabu – suoraa puhetta työelämästä –podcastin 3. jakso, Työuupumus: ”Jos tämä kiire ei lopu, hyppään sillalta alas”, on nyt Suplassa. Kuuntele jakso tästä!

Kuuntele, kerro oma tarinasi tai ajatuksia ja anna palautetta! Keskustella voi täällä blogissa, mun IG:ssä taru.tammikallio tai Linkkarissa.

Lue myös: Ilkeät kommentit ja muiden alas polkeminen ♥ Työpaikkakiusaaminen – kun esimies kiusaa ♥ Miksi muiden menestys ärsyttää?Vasemmistoajattelu – laiskuuden merkki? ♥ Asia jota kadun ♥ Miltä näyttää 165cm & 55kg? ♥ Media-alaa opiskelemaan! ♥ Pitääkö kumppanin olla korkeakoulutettu? ♥ Supertehokas pakaratreeni ♥ Milloin on aika luovuttaa? ♥ Aina sä seurustelet ♥ Sunnuntain fiiliksiä & päivän ajatusRasvaa polttava porrastreeni ♥ Saako halvalla hyvää? ♥ Avautuminen ♥ Stressiä ja kyyneleitä

Kuvat: Niina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *